Skulpturen Innocentia
Lyt til Kunsten er en lydfortælling om kunstværket Innocentia. Tag på oplevelse i denne og flere andre fortællinger i Nyborg.
På græsset ved Nyborg bibliotek og med Nyborg slot som bagtæppe står en bronzeskulptur af en ung spinkel kvinde. Hun er nøgen, blikket er let nedadvendt, og hun træder forsigtigt et skridt frem - situationen er måske før- eller efter et bad - et motiv der har været populært op gennem kunsthistorien. I hænderne har hun et klæde, som hun holder bag ryggen. Hun er ved at lade det falde - eller ved at hive det op omkring sig.
Skulpturen har titlen “Innocentia”, der betyder uskylden. Hun er skildret på stadiet i overgangen mellem barndommen og voksenlivet. Stadig med den uskyldsrene kropslighed man finder i barndommen, men samtidig tæt på det voksne menneskes blufærdighed og hæmninger.
Skulpturen her er en bronzeafstøbning fra 1990 af en gipsfigur fra ca. 1918, som i dag tilhører Aarsleff-samlingen. Ifølge kataloget fra Aarsleff-samlingens åbning i 1918 stod Innocentia ufuldendt, skønt det ikke ser sådan ud i dag. Da skulpturen i 1989 fik aftrukket en overmaling, der formodentlig var påført i 1960’erne, var det tydeligt, at især skulderparti og nakken fremstod meget mindre finthuggede og afpudsede end fronten af figuren, der til gengæld var helt færdigbearbejdet. De ufærdige partier blev da gennemgåede for at skabe et så ensartet udtryk som muligt. Den manglende fuldendelse kunne tyde på, at figuren blev til i de senere år af Carl Aarsleffs liv.
Carl Aarsleff (1852-1918) var en dansk billedhugger, som blev født i Nyborg. Som ung tog han uddannelse som drejer hos sin far, der var drejermester. Sidenhen uddannede han sig på Kunstakademiet i årene 1872-76, mens han samtidig arbejdede for Th. Stein, Vilhelm Bissen og J.A. Jerichau. Aarsleff udførte en række naturalistiske ynglingestatuer samt flere bygningsudsmykninger til Glyptoteket. I årene 1900-12 arbejdede han indgående med restaureringen af Margrete 1.s sarkofag i Roskilde Domkirke.
Aarsleff var professor ved Kunstakademiet fra 1901 og direktør samme sted i årene 1914-17. Han var medlem af Akademirådet, af Thorvaldsens Museums bestyrelse og sad i en rådgivende komité for udsmykningen af det indre af Christiansborg. I 1918 blev en samling på 77 originalværker af Aarsleff skænket til Nyborg Museum, det er det der er i dag er kendt som Aarsleff-samlingen.